Боуен помага при Ишиас и Пириформис синдром

ишиас

Нежните Боуен движения решават проблемите предизвикани от Ишиас или Пириформис синдром.

Много хора си мислят, че имат Ишиас, но често се оказва, че причината за техния дискомфорт е Пириформис синдром. Въпреки приликата в симптомите, основната причина е различна. Боуен терапията може да помогне за облекчение и на двете.

Каква е разликата?

Ишиас

Ишиасът възниква, когато седалищния нерв е раздразнен или притиснат. Това предизвиква остри болки, излъчвани по посока на нерва. Болките може да започват от кръста към задната част на седалището, надолу по задната повърхност на бедрото и може да достигнат до ходилото и пръстите.

Боуен лекува успешно Ишиас. Симптомите често се описват като усещане за парене и остри внезапни болки. Ишиасът може да предизвика изтръпване, скованост или мускулна слабост в засегнатия крак, поради притискане на нерва. В повечето случаи се усеща само в единия крак. Понякога болката е по-силна, когато пациентът е седнал, а острата болка може да затрудни ставането или ходенето.

Ишиас може да се наблюдава и при бременност, ако позицията на бебето или формата на матката притискат нерва.

Боуен терапията има специализирани процедури за Ишиас при бременни. Нежните Боуен движения помагат на бременната жена да реши проблема с притискане на ишиасния нерв от бебето дори само с една процедура.

Пириформис синдром

Пириформис синдром се получава, когато  Мускула  Piriformis е стегнат и навлиза в спазъм. Той също може да дразни седалищния нерв, над който преминава мускула (или понякога нерва минава през мускула). Причинява болка, подобна на седалищната. Поради тази причина,  Piriformis синдром се нарича още “фалшив ишиас“.

Мускулът Piriformis се намира дълбоко в седалището. Той започва от сакрума и се свързва с горната част на бедрената кост. Това е ключов мускул, който се използва при завъртане на бедрото. Хората, засегнати от Пириформис синдром, могат да се чувстват с намален обхват на движение на тазобедрената става.

Болката от Пириформис синдром е локализирана в областта на бедрото и седалището, често дълбоко в мускулите на седалището. Тя може да се влоши от тазобедрена активност, като ходене, особено по стълби нагоре или по наклони, или от продължително седене. Може да се усети след лягане на земята по гръб.

Причината за спазъма на Мускула на Piriformis може да бъде свързана с дисфункция на сакро-илиачните стави, слабост на тазобедрените стабилизиращи мускули (примерно причинена от прекалено много седене) или прекален натиск при бягане или ходене. Мускулът на Piriformis работи, за да предпази коляното от прекалено много въртене, което може да доведе до прекомерна употреба и стягане на мускула. Това често може да бъде проблем за хора, които ходят много, за бегачи или колоездачи, които използват чистото движение само напред.

Така че, Ишиасът или Пириформис синдром причиняват Вашата болка?

Няколко бързи оценки могат да Ви дадат представа за това.

В седнало положение, изправете коляното от страната, която Ви боли и го насочете успоредно на пода. (Фигура 1)

Ако усещате внезапна болка или увеличаване на симптомите, то тогава по-вероятно е това да е Ишиас.

Легнете по гръб или седнете на стол.

Свийте коляното към рамото от същата страна – обикновено няма голямо увеличение на болката. (Фигура 2)

Обаче, ако дръпнете коляното към противоположното рамо и ако има увеличение на болката, то тогава по-вероятно е това да е Piriformis синдром. (Фигура 3)

Боуен терапията може да помогне

За практикуващия Боуен, регулирането и балансирането на тялото в лумбалната и сакралната област дават облекчение за много от страдащите, независимо дали те имат Ишиас или  Piriformis синдром – и понякога това може да бъде изненадващо бързо.

Една жена ме посети наскоро с възпалено коляно, което и пречеше да се качва  по стълбите. Видях, че таза и не беше на ниво и единият и крак беше извъртян малко повече, така че лечението включваше балансиране на долната част на тялото й – долната част на гърба, таза, коленете и глезените. Когато тя се върна една седмица по-късно, ми каза “Аз дори не Ви споделих, че имам Ишиас, но каквото и да сте направила – Ишиасът си отиде!“ Обясних и, че тя има Piriformis синдром, а не истински Ишиас, но това наистина нямаше никакво значение. Важното е, че изпратих още един щастлив клиент.

НАПОМНЯНЕ: Оценките по-горе са само ориентир – само лекар или физиотерапевт, могат да дадат правилна диагноза. Ако имате проблем с Ишиас или Пириформис може да се свържете с мен на тел. 0885 42 18 42

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *