Боуен терапията е ефективна холистична терапия създадена от Том Боуен. Наричат я ‘‘ Дар от бога‘‘, защото активира и връща равновесието в тялото. Тя е ефективна, работеща терапия и към нея често се обръщат хора, които не са намерили лечение другаде.

Боуен терапията е изключително нежна и подходяща за всички, от бременни жени до новородени бебета и възрастни хора. Резултатите могат да бъдат забележителни още след първата сесия.

Tерапията е поредица от нежни движения, които стимулират естествените реакции на организма за самолечение, както при медицински показания, така и при физически оплаквания.

Боуен терапията лекува причината за медицинските състояния и болката, а не работи само върху симптомите и следователно лечението е дълбоко и дълготрайно.

Вместо да се работи върху една специфична област, Боуен третира тялото като едно цяло. Много от пациентите, които се обръщат към терапията Боуен за намаляване на физическата болка забелязват, че техните нива на стрес или проблеми с тревожността също намаляват.

С Боуен терапия успешно се лекуват упорити или хронични проблеми, които не са се повлияли от други терапии. Лечението е безболезнено, нежно и няма никакви странични ефекти. С помощта на Боуен терапията се подобрява кръвообръщението и лимфния оток, коригират се дисфункциите, подпомага се усвояването на хранителните вещества и елиминирането на токсините, стимулира се имунната система.

Много често наричат Боуен терапията ‘‘хомеопатия на тялото‘‘ защото леките докосвания които се прилагат стимулират тялото към самолечение.

Боуен терапия може да осигури облекчение на много видове здравословни проблеми и наранявания. Тя е подходяща за хора от всички възрасти и всички степени на здраве. Вместо да се фокусира върху едно единствено оплакване, Боуен терапията е предназначена да лекува цялото тяло защото въздейства върху  вегетативната нервна система. Вегетативната нервна система контролира над 80 процента от телесните функции. Лечението на тялото се случва само когато премине от симпатикова в парасимпатикова доминанта-режим на почивка и релакс. Терапията Боуен улеснява тази промяна.

КАК ПРОТИЧА БОУЕН ТЕРАПИЯТА

Боуен сесията обикновено продължава между 45-60 минути. Пациентите лежат върху кушетка или могат да седнат на стол, ако това е необходимо за комфорт. Сесията включва една или повече процедури, всяка от които се състои от няколко групи движения. Движенията са нежни, но целенасочени и могат да бъдат направени върху тънко облекло, ако пациента се чувства по комфортно така. Всички движения са на точно определено място върху мускули, стави, фасция, нерви, лигаменти и сухожилия. Винаги между движенията има пауза. Тя може да отнеме 2-3 минути или повече ако е необходимо. По време на паузата пациента остава сам в стаята. Това му позволява да се отпусне максимално и да не се чувства наблюдаван. Паузата се прави, защото трябва да се  даде време на тялото да реагира и да обработи задачата, която терапевта е задал. По време на Боуен терапията пациента  често се чувства дълбоко релаксиран или заспива. И двете промени са индикации за дълбоко освобождаване от стреса.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ПО ВРЕМЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО С БОУЕН ТЕРАПИЯ?

Боуен терапията активира лечебните механизми на тялото и му помага да се възстанови защото терапевта прилага система от прецизни движения. Движенията се извършват много нежно с пръстите на ръцете.

Заслужава си да отбележим, че при Боуен терапия ние задържаме разтягането на мускула за няколко секунди преди да извършим самото движение. Когато започне разтягането, сетивните нерви изпращат информация до гръбначния мозък и след това до различни части на мозъка. Изследванията показват, че са нужни около 90 секунди, за да може мускулите да реагират на тази информация – принцип, който се използва и в остеопатията. Факт е, че е изключително важно да се даде време на тялото да реагира на работата, която извършваме върху него.

Една от най-интересните области на тялото е мозъкът. Основната функция на мозъка е да получава информация от нашите сетивни органи и да тълкува тази информация като, светлина, звук, болка, движение. Това позволява съзнателна комуникация в нашето тяло. Има около 600 000 сигнала, които пътуват от мозъка в тялото всяка секунда и те на свой ред се връщат в мозъка с информация, която след това се интерпретира и изпраща обратно. Всеки път когато чувстваме, чуваме, виждаме или дори мислим нещо мозъкът вкарва миналия опит, за да категоризира усещането и да създаде подходящ отговор.

В случая с движението на Боуен терапията мозъкът не е в състояние да направи това незабавно и се нуждае от повече информация за да формира отговор. Точно когато мозъкът иска повече информация терапевта е напуснал стаята и следователно мозъкът трябва да изпрати специфични сигнали към района за да прецени отговора. Ако пациента е легнал, непосредственият отговор е бърза и дълбока релаксация. Пациентът често съобщава, че усеща изтръпване или топлина , а много чест коментар е „чувствам, че ръцете ви все още са върху мен“.

Един от основните принципи на Боуен терапия е, че тялото на пациента само осъществява своето лечение, а не терапевта. Работата на терапевта е да активира самовъзстановителните механизми на организма. Тъй като Боуен терапията активира самолечението  тя не трябва да се съчетава с други терапии, защото това може да намали ефективността на лечението.  Ясно е, че някои от точките, върху които се работи при Боуен терапия са свързани с акупунктурни меридиани и точки.

Често срещано наблюдение е, че с Боуен терапия може да се реактивира процеса на възстановяване в ситуации, в които лечението от болест, травма или операция е спряло или е достигнало плато. За разлика от други практически начини, където практикуващият налага корекция на пациента чрез манипулация, Боуен терапията улеснява тялото да се излекува с минимална намеса. Поради финият характер на Боуен и продължаващия отговор на тялото в продължение на няколко дни след това, други форми на манипулативна терапия не се препоръчват до пет дни след сесията, защото могат да попречат на ефикасността на Боуен терапията.

Ние терапевтите от Боуен център Холистик вярваме, че Боуен терапия е едно от най-ефективните терапевтични лечения днес, защото предлага значително облекчение за много оплаквания.

 

СЪСТОЯНИЯ ПРИ КОИТО ТЕРАПИЯ БОУЕН ПОМАГА

Боуен терапията може да помогне за облекчаване на състояния като: Болка в гърба, кръста, болка в рамото и болки във врата. Боуен помага при навяхване на глезените, проблеми с коленете и стъпалата.

Гръбначни изкривявания

Ставни проблеми.

Дискова херния, ишиас.

Може да потърсите Боуен терапия при депресия, стрес, фибромиалгия.

Боуен е прекрасна терапия за майките и техните новородени. Помага при бебешки колики, запушени слъзни канали, следродилна депресия, подпомага бързото възстановяване след раждане.

Боуен подобрява здравето на децата и активира имунната система.

Хората също търсят помощта на Боуен терапия и при лечение на респираторни заболявания и хормонални нарушения-предменструален синдром, поликистозни яйчници, безплодие. Благодарение на Боуен терапията по време на бременност се осигурява спокойствие и хармония, както за майката така и за нейното дете. Боуен е прекрасна терапия за майките и техните новородени. Помага при бебешки колики, запушени слъзни канали, следродилна депресия, подпомага бързото възстановяване след раждане. Боуен подобрява здравето на децата и активира имунната система. Децата се чувстват щастливи и чакат с нетърпение следващата си процедура Боуен.

Боуен терапията успешно се справя и със синдром на карпалния тунел и тенис лакът;

Болки в ушите, главоболие, мигрена.

Дихателни проблеми, астма, сенна хрема, синузит.

Менструални и хормонални нарушения-аменорея, дисменорея, проблеми със щитовидната жлеза.

Проблеми с храносмилането и червата, болест на Крон, синдром на раздразненото дебело черво.

Инконтиненция при възрастни и нощно напикаване при деца.

Автоимунни заболявания-диабет, хашимото, ревматоиден артрит.

Неврологични проблеми, инсулт, паркинсон, епилепсия, множествена склероза.

Боуен терапията има чудесни процедури и за дечица с ДЦП.

Спортистите също намират техниката Боуен  за полезна терапия в помощ на тяхното възстановяване. Има още редица оплаквания, при които терапия Боуен може да помогне.

боуен терапия схема

Когато посетите нашият Боуен център Вие ще получите първоначална консултация, ще се потопите в атмосфера на пълно спокойствие. Ще Ви помогнем да решите истинските причини за своя дискомфорт.

Надяваме се, че сме помогнали да разберате предимствата на терапия Боуен, но ако имате някакви въпроси, просто ни попитайте. Разбира се, най-добрият начин да разберете повече за Боуен терапията е сами да я почувствате. Ще се радваме да Ви бъдем полезни и да подобрим Вашето здравословно състояние.

Запазете вашият час на тел.: 0885 42 18 42