БОУЕН ТЕРАПИЯ СРЕЩУ СТРЕС

КОГАТО ЕЖЕДНЕВНИЯ СТРЕС СТАВА ХРОНИЧЕН БОУЕН МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ

Стресът е естествен начин на тялото ни да отговори на изискване или заплаха. Когато се чувстваме заплашени в тялото настъпват физиологични промени- начин то да ни защити-докато заплахата отмине.

Когато стресът е в рамките на зоната ни на комфорт той може да е полезен, като ни оставя фокусирани и нащрек. Отговорът на стрес може да спаси живота ни-например, дава възможност на внезапна реакция за да ударим спирачки, за да избегнем  инцидент. Той може да ни мотивира да сме по-ефективни, да се справим с поставените ни задачи в необходимите срокове.

Когато стресът е извън зоната на комфорт той може да причини големи щети на ума и тялото.

ОТГОВОРЪТ НА СТРЕС

Когато имаме нужда да защитим себе си или да избягаме от опасност, тялото ни реагира за да се защити. Нервната система подсказва наплив на хормона на стреса, за да бъдат освободени, включително адреналин и кортизол, които да приготвят тялото за спешни действия (борба или бягство).

Адреналинът кара сърцето да работи по-бързо. Кръвното налягане се покачва, дишането се ускорява и увеличава енергията. Кортизолът увеличава нивото на глюкозата в кръвта. Храносмилателната система е подтисната, имунната също.

КОГАТО СТРЕСЪТ СТАВА ХРОНИЧЕН

Тялото не винаги е в състояние да разграничи правилно ежедневния стрес и животозастрашаващо събитие. Когато сме стресирани от някое ежедневно събитие тялото може да реагира така сякаш сме изправени пред ситуация на живот и смърт. Всичко което увеличава изискванията към дадено лице може да бъде стресиращо. Положителните емоции също могат да бъдт стресиращи-когато човек се омъжва, закупува къща или когато го повишат в службата. Стресът може да бъде и саморегериран, тоест да се притесняваме за нещо което може да се случи, но може и да не се случи.

Многократното преживяване на това състояние “борба или бягство ” може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Хроничния стрес може да наруши почти всяка система в тялото. Имунната система може да изключи, храносмилателната и половата могат да бъдат разтревожени. Кръвното налягане може да се повиши, което повишава риска от инфаркт и инсулт. Последиците могат да оставят тялото уязвимо за много физически и психически проблеми. Има много симптоми, които показват, че тялото се приближава до стрес претоварване: постоянно притеснение, виждаме само отрицателните неща в дадена ситуация, честа промяна на настроението, раздразнителност, гняв.

Физически- стрес претоварването може да се прояви със следните симптоми: безсъние, сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, сърдечно съдови заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, дори чести настинки и грип. Нервните навици може да се увеличат, като цигари, алкохол, хазарт, някои хора получават паник атаки.

СПРАВЯНЕ СЪС СТРЕСА

Много хора се опитват да решат проблемите си със стреса като прекарват дълго време пред телевизора. Това обаче не е най-добрия начин да се справите с проблема. Опитайте се да прекарвате времето си с хора, които ви карат да се чувствате добре, разходка сред природата и Боуен терапия ще ви помогнат да се отпуснете и да се справите със стреса.

боуен масаж

КАК БОУЕН МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА СТРЕСА

Боуен е метод, който може да помогне на тялото да се справи със стреса, чрез нежните  движения, който възстановяват баланса на нервната система. Тялото  преминава  от напрегнато състояние “борба или бягство” , към отпуснато и се възстановяват нормалните му функции. По време на лечение с Боуен пациентите достигат до състояние на дълбока релаксация, а много от тях дори заспиват.  Терапията не само премахва напрежението от тялото, а премахва и симптомите на претоварване причинени от хроничния стрес. Боуен възвръща общия баланс на тялото, въздейства върху нервните рецептори, което от своя страна успокоява нервната система. Тялото минава от симпатикус в парасимпатикус.

Боуен терапията активира (балансира) Nervus vagus (Блуждаещия нерв)

Признаци за здрав вагусов тон – при диафрагмално вдишване се ускорява сърдечната честота, при дълбоко и бавно издишване се отключват парасимпатиковите симптомии – забавяне на сърдечния ритъм, понижаване на кръвното налягане. Боуен терапията активира  парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система (ВНС).

Nervus vagus или блуждаещия нерв започва от малкия мозък и се разклонява до органите в долната част на корема. Около 80% – 90% от нервните влакна на N.vagus са предназначени за предаване на информация  от вътрешните органи към мозъка и обратно.

Високите нива на вагусовия тон са свързани с активиране на симпатиковия дял на ВНС и действа като един вид педал за газта- това стимулира производството на адреналин и кортизол. Парасимпатиковия дял на ВНС изпълнява обратна функция. Блуждаещия нерв контролира парасимпатиковата нервна система, той е като спирачка, която забавя тялото. Всеки път, когато сме тревожни, притеснени, подложени на стрес блуждаещия нерв го възприема като заплаха, която засилва тези негативни реакции.

Всички физически симптоми на страх, ускорено сърцебиене, напрежение, коремен дискомфорт, нервност са в резултат на блуждаещия нерв. За щастие, можете да промените тези усещания, чрез Боуен терапия, която помага на тялото да достигне по-дълбока релаксация  и активиране на защитните сили на организма.

С помощта на Боуен терапията се подобрява циркулацията на кръвта до тъканите и отстраняването на отпадните течности през лимфната система, дишането става по-дълбоко, забавя се сърдечния ритъм.

Когато тялото се отпусне и е релаксирано, надбъбречните жлези намаляват количеството на адреналин и кортизол, които произвеждат, а това изпраща сигнали до мозъка и започва връщане към равновесие в тялото. Хората се чувстват по спокойни, спят по-добре и са по-енергични.

Свържете се с нас за да разберете как Боуен терапия може да Ви помогне. Ефектът от техниката е продължителен, а много от хората се повлияват чудесно само с 2-3 процедури.
В зависимост от Вашите оплаквания нашите Боуен терапевти ще изготвят най-ефективната програма за Вас.

ЗАПИШЕТЕ СИ ЧАС НА ТЕЛ.: 0885 42 18 42
БОУЕН ЦЕНТЪР „ХОЛИСТИК“
РАДВАЙТЕ СЕ НА ВАШЕТО ЗДРАВЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *