Боуен терапия с уникална подкрепа при диагноза МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА

 

 

Какво е множествена склероза?

Множествената склероза (или накратко МС) е състояние, засягащо централната нервна система на тялото.

Множеството означава „много“,  склероза е от гръцки, което означава „белези“. И така, множествената склероза включва множество белези или лезии. При множествена склероза тези лезии се образуват в нервната система. Нервните влакна в нервната система обикновено предават съобщения в цялото тяло, до и от мозъка. Нервните влакна са обвити в мастна обвивка, наречена миелин, която изолира нервните влакна, позволявайки на сигналите да преминават без намеса. При множествена склероза тази миелинова обвивка е повредена или унищожена, като пречи или блокира нервните импулси между главния и гръбначния мозък.

 

Смята се, че Множествената склероза е автоимунно заболяване. В правилно функционираща имунна система вредните вируси или клетки се идентифицират и отстраняват. При множествена склероза защитните клетки на имунната система атакуват миелиновата обвивка по погрешка. Възпалението възниква, когато имунната система продължава да атакува и уврежда една област. Възпалението може да доведе до рецидив на МС (известен също като атака).

Около 3 милиона души по света и страдат от множествена склероза.

Множествената склероза  засяга, младежи и хора на средна възраст, 75% от които жени. В повечето случаи тя е често срещано заболяване при хора на възраст 15-45 години. Днес, благодарение на успешни диагностични методи, болестта може да бъде открита дори при 8-годишни деца.

 

 

Множествената склероза се проявява по различен начин при различни хора и при един и същи човек по различно време.
Симптомите могат да бъдат леки или тежки.

 

 

Възможни симптоми:

 • спастичност –  повишена мускулна скованост или мускулни спазми
 • зрително увреждане – загуба на зрение, замъглено зрение, диплопия – зрително увреждане, при което изображенията на обекти, които пациентът вижда, са двойни и др.
 • слабост или прекомерна умора
 • чувство на изтръпване
 • нарушение на походката, люлеене или нестабилност при ходене
 • треперене или неволни движения
 • влошаване в координацията
 • дисфункции на пикочния мехур, червата или проблеми със сексуалния живот
 • речеви нарушения
 • частична или пълна парализа на която и да е част от тялото и др.

Няколко погрешни схващания за множествената склероза

 • заблуда: множествената склероза е фатална.
 • факт: повечето хора с множествена склероза имат нормална продължителност на живота.
 • заблуда: в крайна сметка множествената склероза завършва с парализа.
 • факт: повечето хора с множествена склероза могат да ходят сами. Има обаче и такива, които се нуждаят от патерици, инвалидна количка или друго помощно средство.
 • заблуда: множествената склероза е заразна.
 • факт: няма доказателства, че човек, страдащ от множествена склероза, може да го предаде на друго лице чрез случайно докосване или полов акт.
 • погрешно схващане: невъзможно е да се помогне на човек, страдащ от множествена склероза.
 • факт: днес има лекарствени средства и терапии, които могат да забавят развитието на множествена склероза при някои от хората, страдащи от това заболяване и значително да подобрят състоянието им.

Лечение на пациенти с множествена склероза

Използват се различни възможности за лечение, за да се помогне на хората с множествена склероза.

Общият курс на лечение зависи от вида на МС и от симптомите, които се проявяват.

Терапиите за въздействие на заболяването имат за цел, да намалят риска от рецидиви и да забавят прогресирането на заболяването.  Налични са много видове изследвания и постоянно текат нови проучвания. Откриват се нови техники и терапии, които влияят много добре на Множествената склероза. Една от тези терапии е Боуен.

При остри рецидиви понякога се разчита на използването на стероидни лекарства за контрол на тежестта на атаката, облекчавайки възпалението на засегнатите места. Тези лекарства, спомагат за облекчаване на симптомите и намаляване на продължителността на рецидива. Не лекуват самата болест.

Благодарение на повишената информираност и подкрепа за изследвания, новите методи на лечение продължават да се разработват.

Лечението на специфични симптоми може да помогне както по време на рецидив, така и да подобри качеството на живот по време на периоди в ремисия. Комбинацията от лекарства (където е подходящо), конвенционални лечения и допълнителни терапии, често могат да работят заедно, за да помогнат най-добре за облекчаване на симптомите.

Боуен терапияпомощ при Множествена склероза

Боуен терапия се основава на способността на тялото да се самолекува чрез едновременното въздействие върху всичките му функции. Тази техника, представлява серия от движения, чрез които терапевтът изпраща „послание“ към нервната система. Правят се малки, нежни, прецизни движения по мускулите и сухожилията, което задейства тялото да започне лечебен процес.

Цялото тяло се влияе по време на лечение с Боуен, чрез възстановяване на баланса в нервната система. Боуен подтиква към бърза промяна от стресирания, симпатиков режим „борба или бягство“ към парасимпатиков на „почивка и оздравяване“.

Движенията на Боуен въздействат върху тялото по различни начини. Активираните нервни рецептори по време на терапията, действат успокояващо на тялото и ума и улесняват способността на тялото да се лекува. Има ясно влияние на движенията на Боуен по фасциалните линии на тялото  – подпомагане на мускулната координация, постурално подравняване на цялостната структурна и функционална цялост. Движенията на Боуен също въздействат на лимфната система, като осигуряват подкрепа за имунната система на тялото.

Терапията инициира релаксация по време на сесията и промени, които продължават в тялото цяла една седмица до 10 дни. 

Боуен терапия с уникална подкрепа при диагноза множествена склероза

Боуен терапията допълва успешно конвенционалното лечение.

 • при болка, мускулни проблеми и двигателен контрол

Докато медикаментите могат да подпомогнат редица мускулни проблеми като скованост и треперене, физиотерапията помага и с упражнения за подпомагане на мускулната слабост, координация и баланс.

Боуен също помага на мускулите чрез въздействие върху фасцията, помага да се поддържа баланс на тялото, поддържа стойката, походка и премахва мускулните болки

Боуен помага за  болки в кръстагърба, врата и раменете.

Боуен терапията може да помогне и чрез намаляване на треперенето ( есенциален тремор ).

 • при умора

Боуен терапията има история за повлияване на нарушенията, свързани с умората, като помага за привеждането на тялото в равновесие. Превключването на тялото от стресиран режим на борба / в режим на почивка / активира тялото да се отпусне и да функционира нормално. Тъй като тялото спи и функционира по-ефективно при Боуен терапия , мнозина се чувстват с невероятна енергия и способност да се справят с изпълнението на ежедневните задачи.

 • при други неврологични симптоми

Много неврологични симптоми могат да бъдат подкрепени от терапията на Боуен, чрез въздействието върху нервните рецептори във фасцията и успокояващото влияние на нервната система.

Боуен помага при световъртеж и кожни усещания като изтръпване.

 • при проблеми с иконтиненцията (неволево изпускане на урина)

Проблемите с пикочния мехур и червата често се лекуват чрез диета, лекарства, помощни средства или специални упражнения. Въпреки това, терапията с Боуен може също да повлияе много добре на проблеми с червата, пикочния мехур и инконтиненцията. Много пациенти споделят, как простото лечение с Боуен е довело до подобрение в рамките на няколко часа след терапията, като  подобрява функция на червата, извежда стреса от тялото, подобрява значително функциите  на бъбреците, пикочния мехур и тазовата област…

 • при невропсихологични симптоми

Депресия , тревожност  и стрес  могат да бъдат подтиснати от Боуен терапия, заедно с консултации или друга традиционна подкрепа. Боуен осигурява нежно физическо влияние, за да придаде по-изправена стойка, поддържа тялото, за да позволи подобрено дишане, и позволява на тялото да се успокои, стимулира  парасимпатиковия дял от вегетативната нервна система.

За да бъде успешно лечението на множествена склероза, е необходимо да се извърши правилна диагноза във времето и да се предпише адекватна професионална терапия.

Ако имате въпроси относно подобряване на вашето здраве моля, свържете с нашите Боуен терапевти.
телефон за връзка: 0885 42 18 42
Източници на информация: MS Australia, Brain Foundation на Австралия, UK MS Society, Израелско дружество за множествена склероза

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *