Мануален лимфен дренаж

Лимфната система помага на тялото да се освободи от отпадните продукти. Здравата и активна лимфна система използва естествените движения на гладките мускули, за да се справи с тази задача. Но хирургическа намеса/операция или други увреждания, могат да доведат до натрупване на течности в лимфната система и лимфните възли – състояние, познато като лимфедем.
Ако някога сте били подложени на операция, включваща лимфните ви възли или самите възли са били оперирани, лекарят ви вероятно е препоръчал лимфен дренаж.

Лимфедем

Процедури, третиращи или водещи до отстраняване на лимфните възли, могат да доведат до лимфедем като страничен ефект. Лимфедем ще се появи само в онази зона на тялото, която е в близост до мястото на оперативната намеса.
Например, ако са отстранени лимфни възли, като част от операция на лявата гръд при раково заболяване, само лявата ви ръка би могла да бъде засегната от лимфедем, но не и дясната. Лявата ръка ще бъде с по-голям обем от дясната.
Мануален лимфен дренаж е техника на нежно притискане, която се използва за отстраняване на отпадъчните течности от засегнатата зона.
Лимфният дренаж е техника, използвана за да намали лимфедема.
Не само натрупването на течности е неприятно, тъй като причинява болка и тежест в засегнатите зони, но третият стадий на лимфедем може да бъде унищожителен. Може да доведе до силна депресия и липса на подвижност, които допълнително да усложнят лечението.