Бавно прогресиращо увреждане на зрението-парс планит с автоимунна етиология

ПАЦИЕНТ: Радостина, момиче на 13год.

ОПИСАНИЕ: Ежемесечни рецидиви с намаляване на зрението на дясното око. Детето се оплаква от поява на плуващи мътнини пред дясното око и замъглено зрение.
При офталмологичните прегледи се забелязват дегенеративни промени на макулата. При контролен преглед на 23.02.2015г. при нов рецидив на заболяването се наблюдава масивен ексудативен възпалителен излив в стъкловидното тяло и много ниско зрение на дясното око. Детето многократно е хоспитализирано за болнично лечение и изследване. При имунологично изследване многократно е установено, че АНТИНУКЛЕАРНИ АНТИТЕЛА са 1:640 (При автоимунни заболявания имунната система произвежда анти тела които не могат да направят разлика между “собствена” и “чужда” клетка и атакуват собствени здрави клетки). Детето се оплаква и от мускулни и ставни болки, поради което има и поставена диагноза артрит.

ПРЕДИШНО ЛЕЧЕНИЕ: Следи се стриктно от офталмолог. Ежемесечно ходи на контролни прегледи, често лечение в болница. Приемани медикаменти-Преднизолон, Ацикловир, мидриатичен коктейл, Медрол, Метил преднизолон, Метотраксат, Фолиева киселина, Волтарен емулгел форте. Проведено лечение с акопунктура. Направени имунологични изследвания: АНТИНУКЛЕАРНИ АНТИТЕЛА стойности 1:160 на 14.06.2016; 1:320 на 12.08.2016год.; 1:640 на 06.12.2016г.; 1:640 на 28.06.2017г.

БОУЕН ТЕРАПИЯ: лечение една год. с необходимото прекъсване от два месеца – терапевт Мая Узунова

РЕЗУЛТАТ: От една година детето не е имало рецидиви, мътнините намаляха значително, появяват се по-рядко. При контролни прегледи от офталмолог се установи повишаване на зрението на моменти дори на 100%. При изследване на АНТИНУКЛЕАРНИ АНТИТЕЛА резултата е ОТРИЦАТЕЛЕН. Детето вече няма мускулни и ставни болки. Започна постепенно намаляване дозата на лекарствата. Боуен процедурите продължават едновременно със стриктно проследяване на състоянието от офталмолог. Детето се чувства значително по-добре.

Преди:

След:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *