Името кранио сакрална терапия идва от комбинацията на латинските думи (cranium-череп, sacrum-кръстна кост сакрум). Така, че терапията се основава на специална връзка между костите на черепа и кръста.

Кранио сакралната остеопатия е свързана с името на остеопата Д-р Уилям Съдърланд. През 1899г. изучавайки анатомията на черепа той проявява изключителна проницателност докато разглежда свързванията между черепните кости. Д-р Съдърланд разбира, че черепните шевове могат да осъществяват леки степени на движение, които са свързани с фините движения на цереброспиналната течност (ликвор-течност в която мозъкът „плува“) и мембраните влизащи в състава на ЦНС. Той прави изследвания дълги години и открива, че ритмичните движения на гръбначно мозъчната течност (ликвор) чрез твърдите обвивки на главния и гръбначния мозък предизвикват движение на всички тъкани в организма. Д-р Съдърланд нарекъл това движение кранио сакрален ритъм.

Aко кранио сакралния ритъм е нарушен здравословното състояние се влошава и се появява „букет“ от болести.

Изследванията в тази област бяха продължени от американският лекар Джон Ъпледжър. Той разработва теория за промяна на цикличното налягане в ликвора, което показва значението на свързаността на съединителната тъкан с краниалния ритъм. Днес теорията на Д-р Ъпледжър се смята за най-убедителна и обоснована.

Нашето тяло е основна опорна структура към която се отнасят костите на черепа, гръбначният стълб и тазовите кости. Когато се промени оста череп-кръст кранио сакралният ритъм се нарушава. Това е основната причина за неправилно функциониране на органите и системите в тялото.

Твърдата мозъчна обвивка (дура матер) обхваща главният мозък, гръбначният мозък, прикрепва се към сакрума и стига до опашката. Тя ги обединява като едно цяло.  В резултат на травма може да се изместят тазовите кости, гръбначно мозъчната обвивка се усуква и може да притисне различни нервни окончания. Това от своя страна може да доведе до притискане на определени мозъчни структури и да възникнат различни проблеми на различни места.  Разместването на костите на черепа води до притискане на главния мозък.

Ръцете на специалиста могат да усетят кранио сакралния ритъм.

Нашият гръбначен стълб, костите на черепа, тазовите кости, цереброспиналната течност и гръбначният мозък са част от краниалната система в тялото и имат тясно взаимодействие помежду си.

Ако нещо в тази система не е в ред, то има отрицателно въздействие в цялото тяло. Например, травма на опашката може да причини мигрена, а мозъчната травма може да доведе до дискова херния или сколиоза. Ако позицията на кръста е неправилна, тогава твърдата обвивка на гръбначния мозък може да се усуква до главата, което води до умора и главоболия.

Практиката показва, че при 80% от хората, краниосакралният ритъм е нарушен или в някои случаи отсъства, което е сериозна патология.

Причините за това състояние може да са:

 • Нарушаване правилната структура на костите на черепа по време на раждането. (По данни на Световната Здравна организация, това се случва при 80% от новородените);
 • Черепномозъчни травми вследствие на удари, натъртвания, сътресения на главния мозък;
 • В резултат от изменение в баланса на гръбначно мозъчната обвивка. Нарушаването на нормалното положение на черепните кости и сакрума водят до нарушаване на краниосакралния ритъм вследствие на, което може да има сериозни последствия.

Кранио сакралната остеопатия е ефективна при лечението на следните нарушения в организма:

 • Проблеми с опорно двигателен апарат, болки в кръста, гърба, врата;
 • Изкривявания на гръбначния стълб и костите на таза;
 • Последици от наранявания на черепа, гръбначния стълб и костите на таза;
 • Главоболие;
 • Нарушение на зрението, обонянието и слуха;
 • Нарушено кръвообръщение на мозъка;
 • Детска церебрална парализа;
 • Отслабване на паметта, концентрацията, вниманието;

…и много други.

Въздействието на кранио сакралната терапия е много широко. Подобрява кръвообръщението на мозъчните кръвоносни съдове, възстановява подвижността на тазовите кости, ставите, кръста и гръбначният стълб, намалява напрежението в церебралните мембрани, нормализира функцията на нервите, облекчава главоболието. Кранио сакралната терапия ефективно помага в борбата срещу депресията, безсънието, хроничната умора, безпокойството, нарушения в нервната система. В допълнение, кранио сакралната терапия облекчава болките в областта на врата и гърба, третира имунните и невроваскуларните заболявания. Кранио сакралната терапия е също много ефективна при минимална мозъчна дисфункция и епилептични синдроми. При деца, кранио сакралната терапия се използва успешно при забавяне на речта и психомоторното развитие.

Кранио сакралната остеопатия се използва не само като лечение, но и като превенция, за да функционира добре нервната система, а тялото като цяло да издържа на стрес и болести.

На пръв поглед, кранио сакралната терапия наподобява много лек масаж, няма да почувствате груба интервенция или болка. Движенията на терапевта са много леки, защото отговарят на необходимия ритъм на минималните вибрации на тялото(2-4мм).

Специалистът усеща с ръцете си кранио сакралния ритъм на пациента и въздейства върху вътрешните тъкани.

Кранио сакралната терапия продължава от 30 минути до 1 час.

Ефективността на кранио сакралната терапия се потвърждава от науката и практиката. Клиники в Европа, Америка, Русия успешно прилагат кранио сакрална терапия за лечение и профилактика на различни заболявания.

Свържете се с нас за да разберете как КРАНИО САКРАЛНАТА терапия може да Ви помогне. Ефектът от техниката е продължителен, а много от хората се повлияват чудесно само с 2-3 процедури.

В зависимост от Вашите оплаквания нашите терапевти ще изготвят най-ефективната програма за Вас.

ЗАПИШЕТЕ СИ ЧАС НА ТЕЛ.: 0885 42 18 42

БОУЕН ЦЕНТЪР „ХОЛИСТИК“

РАДВАЙТЕ СЕ НА ВАШЕТО ЗДРАВЕ!