Миофасциалната терапия е забележителна техника, чрез която се откриват и лекуват проблеми в мускулите и сухожилията, които причиняват болка и намаляват обема на движение. Тя помага за ефективното лечение на всички състояния на меките тъкани-сраствания в мускулите и сухожилията, цикатрикси, увреждания на съединителната тъкан.

 

Състояния които се повлияват много добре от миофасциалната терапия са:

 • синдром на миофациалната болка
 • болка  в стъпалата, глезените (ахилесова тендиноза – итис)
 • болка по опорно-двигателния апарат- колена, бедра, тазобедрени стави
 • болка в китките (синдром на карпалния тунел
 • болка във врата
 • при жени след цезарово сечение или мастектомия
 • след оперативни случаи
 • сколиоза
 • фибромиалгия
 • миофасциална болка при остри и хронични мускулни и ставни болки
 • мигрена и др.

Много пациенти търсят миофасциално лечение след загуба на гъвкавост, намаляване на обема на движение след нараняване или ако изпитват продължаваща болка в ръцете, гърба, рамото, тазобедрената става или болка в която и да е област, съдържаща меки тъкани.

МИОФАСЦИАЛНА ТЕРАПИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРА И ХРОНИЧНА БОЛКА

Целта на миофасциалната терапия е да разтегне и разхлаби фасцията така, че тя и други съседни структури да могат да се движат по-свободно. По този начин движението на пациента се възстановява. Поради тази причина мипфасциалната терапия понякога се нарича терапия с „миофасциално освобождаване“.

 

КАК СЕ СЛУЧВА МИОФАСЦИАЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ ?

Терапевтичните сесии следват модел, подобен на физиотерапията за следоперативна рехабилитация.

Първоначалната среща с терапевта ще бъде посветена на локализиране на областите на фасцията, които са ограничени. Терапевта ще измери нивото на ограничение на движението или загуба на симетрията в тялото.

Всяка сесия за лечение се извършва директно върху кожата без масла, кремове или машини. Това дава възможност на терапевта да открие точно фасциалните ограничения и да приложи подходящото количество продължителен натиск, за да улесни освобождаването на фасцията.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МОИФАСЦИАЛНАТА ТЕРАПИЯ

Миофасциална терапия е мекотъканно въздействие. Извършва се с леки докосвания с помощта на ръце по специален начин. Целта им е освобождаване на тъканите и облекчаване и намаляване на болката на пациента. Въздействието  е върху миофасциалните вериги. Както знаем всеки мускул е обвит в специални влакна, чрез които функционално е свързан с други структури, сухожилия, кости  и мускули. Така в тялото се образува така наречената миофасциална мрежа или система.

Основното въздействие при миофасциалната техника е върху фасцията. Тя обхваща всички структури на тялото. Това са всички обвивки, мембрани, капсули на ставите, органи, сухожилия, апоневрози, кръвоносни и лимфни съдове. Във фасцията  са вплетени много и различни рецептори, които дават информация за положението на тялото в пространството, наличие на натиск, вибрации. Това позволява на фасцията да реагира на различен вид дразнения и да осъществява сигнал за болка при продължително състояние на обездвижване, пренатоварване, травми на тъканите, понижена температура, дехидратация, стрес, депресия. Фасцията реагира като изпран с горещ вода вълнен пуловер – слепване, стесняване, удебеляване и страстване.

Миофасциалната терапия е  мануална терапия, която помага за освобождение на болката, подобряване на движението на пациента, намалява мускулните спазми и сковаността. Повишава циркулацията и притока на кръв към тъканта, намалява общия стрес в организма.

 

ПРИЧИНИ ЗА МИОФАСЦИАЛНА БОЛКА

Миофасциалната болка може да има два източника. Болката може да се генерира от скелетните мускули или съединителните тъкани, които са “обвързани“ от стегнатата фасция. В допълнение, болката може да се генерира и от самата увредена миофасциална тъкан, понякога в „точка на задействане“, където е настъпило свиване на мускулните влакна. И в двата случая ограничението или свиването инхибира притока на кръв към засегнатите структури, като по този начин допълнително акцентира върху процеса на свиване, освен ако областта на се третира.

 

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА МИОФАСЦИАЛНОТО ОСВОБОЖДАВАНЕ ?

Има много предимства на миофасциалното освобождаване

 • намаляване на болката
 • намаляване на фасциалното напрежение
 • увеличаване на обема на движение

Миофасциалното освобождаване помага за премахване на болката, която причинява дискомфорт и засяга обема на движение на мускулите.

Миофасциалното освобождаване отстранява болката чрез освобождаване на задействащи точки. То разхлабва ограниченията и подобрява кръвообращението.

Едно от предимствата на миофасциалното освобождаване е намаленото напрежение във фасциалната тъкан. Миофасциалното освобождаване разтяга и удължава фасцията и помага за мобилизиране на адхезивната тъкан.

Миофасциалното освобождаване спомага за увеличаване на движението. След нараняване фасциалната тъкан и мускулите могат да се съкратят и да започнат да ограничават движението на ставите и кръвния поток. Техниките, използвани в миофасциалната терапия, разграждат фасциалните сраствания и отпускат мускулното напрежение, помагайки да се възстанови обхватът на движение около ставта.

 

Ако имате нужда от миофасциална терапия или имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на тел.: 0888 14 00 71 или 0885 42 18 42